Hoe zit dit bij jou?

Wat heb jij nodig om het leven te leiden dat je graag wilt?
Of ben je misschien wel aan het ‘lijden’ en wil je gaan bewegen naar ‘leiden’ van je eigen leven.

Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest bij verschillende onderwijsinstellingen daar heb ik vele verschillende docenten/ leerkrachten mogen ontmoeten. Mensen die genieten van het lesgeven en hier een uitdaging en vaak ook hun roeping in zien. En mensen die eigenlijk niet meer (kunnen) genieten van het lesgeven. En de maanden, weken, dagen aftellen tot een vakantie en sommige zelfs precies weten hoe lang het nog duurt voor ze ‘eindelijk’ mogen stoppen en met pensioen kunnen. Burn-out is veel voorkomend in het onderwijs. Het is zelfs beroepsgroep met de hoogste score op burn-out (cijfers CBS). Opvallend is dat een zeer jonge groep leerkrachten (de groep tussen 25-35 jaar oud) burn-out raken en de groep 55 tot 65 jaar scoort hoog op burn-out.

Docenten/ leerkrachten weten wat er nodig is om succesvol in het onderwijs te werken en liefst ook nog geliefd te zijn bij leerlingen, studenten, collega’s en bij leidinggevenden. Ze hebben veelal een dienstverlenende houding, veel toewijding en hart voor hun leerlingen en studenten. Daarbij hebben ze vaak een veeleisende instelling, het beeld lijkt dan compleet. Met al deze ingrediënten, lijkt dit de mix voor een burn-out.

Een van de mogelijke oorzaken van een burn-out in het onderwijs is het gebrek aan autonomie. Autonomie, het aan het roer staan van je eigen leven. Dat je dingen wilt, in plaats van moet. Het verschil tussen willen en moeten is dat je de keuze hebt om iets te laten, of niet te doen.

Wil je voorkomen dat je in een burn- out terecht komt? Of heb je al een burn- out te pakken?
Neem contact op, dan kunnen we de mogelijkheden die aansluiten bij de persoon die jij bent onderzoeken.

Door vanuit overzicht, naar inzicht tot actie te komen voorkom je een burn- out of ga je actief aan de slag om je burn- out te boven te komen. Het aanleren van vaardigden om zo om te kunnen gaan met dat waar je nu tegenaan loopt. Zodat je weer (opnieuw) gaat doen waar jij van houdt en jij de leider van jouw leven gaat zijn.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *