Op naar een periode van studeren of niet?

Voor veel jongeren geeft het examen en de voorbereiding hierop een vorm van stress. Stress over vakken en vaak ook stress door het ‘gezeur’ van ouders. De intentie van u als ouder zijn goed bedoeld, u heeft tenslotte het beste voor met uw puber!

Het is normaal dat je je zorgen maakt en je afvraagt: Studeert mijn kind voldoende? Begrijpt mijn kind de leerstof wel voldoende? Door hier voortdurend naar te vragen bij je puber, die vindt dat hij/ zij het allemaal zelf kan plannen en zelf wel weet wat te doen ontstaat irritatie en misschien nog wel belangrijker twijfel. Met de goedbedoelde vragen, voortkomend vanuit je eigen zorg of misschien zelfs wel angst, leg je extra druk op de schouders van je kind. Blijf rustig en heb vertrouwen in je kind.

Sommige pubers hebben behoefte aan structuur en overzicht in deze periode van examens. Ben als ouder realistisch. Het heeft geen zin overzichten en studieplanners van uw puber te verwachten tijdens de examenperiode als dit eerder ook niet het geval is geweest. Of dat er ineens uren van studie zijn zonder mobiel binnen handbereik.

Ben als ouder betrokken door bijvoorbeeld: te weten wanneer welk examen is, de lievelingsmaaltijd van uw puber klaar te maken, de klusjes die uw puber thuis heeft tijdens deze periode achterwege te laten, wat lekkers voor bij het leren klaar te zetten etc…

Tijdens de examenperiodes liggen ruzies sneller om de hoek door de (on)bewuste spanningen voor de betrokkenen. Als je merkt dat je zelf als ouder examenstress ervaart neem afstand ga wat anders doen! Maak een wandeling, ga sporten, deel je zorg met vrienden. Dit geeft lucht voor zowel jezelf als je puber. Het biedt je puber de mogelijkheid en ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan. Vraag eens wat je puber van jou verwacht of graag zou willen.

Professionele begeleiding voor u of uw puber?
Neem contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *